Tarayıcı (Scanner) nedir? Tarayıcı Özellikleri Nelerdir Açıklandı.
Tarayıcı (scanner) nedir? tarayıcı özellikleri nelerdir?
Tarayıcı Nedir Ve Özellikleri Nelerdir?
Yapısal olarak fotokopi makinesi ve faks makinesine benzeyen tarayıcı kısaca fiziksel dosya kağıdı yada kitap yaprağı üzerindeki şekilleri, yazıları, grafikleri, resimleri, harita ve proje gibi unsurları elektronik sinyaller yoluyla bilgisayarın başlangıç ünitesine gönderen ara donanımdır.
Tarayıcılar bilgisayarın giriş aygıtları kategorisinde bulunmaktadır.İngilizce Scanner olarak bilinen ve ülkemizde de bazen bu şekilde kullanılan tarayıcılarda bulunan sensörler sayesinde taranan alandaki tüm ayrıntılar algılanır. CCD denilen bu sensörler çip şeklindedir ve fotoğraf makinesi, fotokopi makinesi yada video kamera gibi cihazlarda ışığa duyarlı yüzeyler şeklinde görev yaparak gelen ışığı elektrik gerilimine dönüştürür. Böylece ışık hücrelerinde toplanan gerilim (adc) ve işlemci aracılığı ile resme dönüştürülür. Işığın miktarına göre her sensörün görev ağırlığı değişir. Yeşil, kırmızı ve mavi renkleriyle renk tonu tarama işlemi yapılır. Bundan dolayı renk algılama kapasitesi yüksek tarayıcıdan alınan verim daha iyidir.
Tarayıcılar bilgisayarlara USB kablosu üzerinden veya kablosuz olarak (WiFi) bağlanabilir. Bu sayede taranan belge ve dosyalar bilgisayara aktarılmaktadır.Hem el yordamıyla tarama yapılan el tarayıcıları hem de masaüstü standart tarayıcılar bulunmaktadır. Günümüzde okul, ofis, iş yeri başta olmak üzere pek çok yerde tarayıcılardan yararlanılmaktadır.Böylece normalde el ile yazılması gereken bir yazıyı kolayca bilgisayara aktarabilir veya el ile çizilmesi çok zor olan resim ve grafikleri direk olarak bilgisayara gönderebiliriz. Bu da en başta grafik tasarımcı gibi çalışanların hayatını kolaylaştırmaktadır.
Çözünürlük: Optik ve interpolated olarak iki tür çözünürlük vardır
Bit Derinliği: Bir görüntü de bulunan her bir piswel karşılığı olarak tarayıcı bir bit sayısı tutar
Yazılım: İşletim sisteminin dos olduğu tarihlerde tarayıcı kendi özel uyguluması ile gelirdi. Yapılması gereken resmi taratıp diske kaydedip ve kullanacağın uygulamayı çalıştırmaktı. Daha sonra Twain ile bu sistem değişerek standart program bağlandırıcısı bu sistem oldu
Tarayıcı çeşitleri:
Kitap tarayıcı
Doküman tarayıcı
Kartvizit tarayıcı
Mobil tarayıcı
Kalem tarayıcı
Düz yataklı tarayıcı
El tarayıcı
Film tarayıcı
Üç boyutlu tarayıcı (3D)
Tarayıcının Parçaları:
Lamba: Ne kadar parlak ışık olursa, o kadar iyi sonuç verir.
Odak ve Lens: Farklı lens türleri bulunuyor ve bunlar camın üstüne konulan cisme odaklanmaktadır. Daha çok ucuz tarayıcılarda kullanılır.
Sensör: CCD ve CIS olmak üzere toplam 2 farklı sensör türü var.
Kitap Tarayıcı:
Kitap tarama veya kitap dijitalleştirme, bir görüntü tarayıcısı kullanarak fiziksel kitapları ve dergileri görüntü, elektronik metin veya elektronik kitap gibi dijital ortama dönüştürme işlemidir. Dijital kitaplar kolayca dağıtılabilir, çoğaltılabilir ve ekranda okunabilir.
Döküman Tarayıcı:
Doküman tarayıcılarında ana işlevi tarayıcı gibi basılı bir evraktan, yani gazete, kitap, dergi, herhangi bir A3 A4 ebadındaki dokümanı dijital ortama aktarmaya yarayan bir cihazdır.
Kartvizit Tarayıcı:
Adından da anlaşılacağı gibi, kartvizit tarayıcı, kartvizitte bulunan bilgileri taramanıza izin veren elektronik bir aygıttır. ... Kartvizit tarayıcıları hem Windows hem de Mac işletim sistemlerinde çalışma eğilimindedir ve hemen hemen her e-posta programıyla da etkileşime girer.
Mobil Tarayıcı:
Mobil tarayıcı, cep telefonu veya PDA gibi bir mobil cihazda kullanılmak üzere tasarlanmış bir web tarayıcısıdır. Mobil tarayıcılar, Web içeriğini taşınabilir aygıtlardaki küçük ekranlar için en etkili şekilde görüntülenecek şekilde optimize edilmiştir.
Kalem Tarayıcı:
Öğrenci ve akademisyenler için pratik bir araç ... Mini bir tarayıcı. Bu sayede sizin kalemle taradığınız (üstünden geçtiğiniz) yerleri birebir Windows/Android/Mac ortamına aktarıyor. Bir başka anlatımla bu kaleme “digital highlighter” da diyebiliriz.
Düz Yataklı Tarayıcı:
Düz yataklı tarayıcı fotokopi makinesine benzer, taranacak olan belgeyi tarayıcının cam yüzeyine yerleştirmeniz gerekir. ... Tamburlu Tarayıcılar: Bu tarayıcılar adını üstüne montelenen ve yazılı dokümanı aktarmaya yarayan şeffaf akrilik silindirden alır.
El Tarayıcı:
Bilgi işlemde tarayıcı, bir resmi, yazılı dokümanı, el yazısını veya bir objeyi analiz ederek sayısal ortama aktaran araç. Günümüzde tarayıcılar genellikle CCD veya CIS algılayıcı kullanmaktadır.
Film Tarayıcı:
Saydam (diya) veya negatif filmlerin sayısal olarak algılanmasını sağlayan aygıt. Pozitif ve negatif filmlerden ara basamak oluşturmadan fotoğraf dosyaları yapabilir.
Üç Boyutlu Tarayıcı (3D):
3D tarayıcıları, gerçek dünyadaki ortamları veya katı nesneleri üç boyutlu modelleyen, analiz eden, çizip ve görüntüleyen bir cihaz olarak tanımlayabiliriz.
Bilgisayar Donanımı, bir bilgisayarı oluşturan fiziksel parçaların genel adıdır. Bu parçalar, Kişisel Bilgisayarlar, Otomobiller, Çamaşır Makinesi ve benzeri elektrikli ev eşyaları veya çeşitli sanayi ugulamaları gibi birçok alanda kullanılır.
155,227 Okunma Henüz yorum yapılmamış 05/10/2007 12:37:39 25/11/2019 10:43:59
Low Level Format için bir tanım yapacak olursak; LLF bir fabrika biçimidir. Sabit diski tamamen manyetik olarak biçimlendirir ve içeriğini tamamen sıfırlar.
12,467 Okunma Henüz yorum yapılmamış 31/10/2014 11:11:26 31/10/2014 11:11:40
EVGA ve Asus'tan birkaç garip boyutlu çift CPU anakartı aldığımızda forumlarımızda ve Facebook'ta birkaç resim yayınladım. Sorun, büyük görünmelerine rağmen herhangi bir perspektifin olmamasıydı. Bu yüzden herkese küçük bir bakış açısı sağlamak için birkaç ankart daha attık. Bu, herkesin farklılıkları görebilmesi için tüm standart anakart boyutlarını bir araya getirmek için daha fazla anakart bulmamıza yol açtı. Resmin yanı sıra, her boyut standardının boyutları hakkında da bir dökümümüz var; Umarım bu bir noktada herkese yardımcı olur. Bazen tüm farklı anakart boyutlarını ve hepsinin birbiriyle nasıl ilişkili olduğunu anlamak zor olabilir.
2,439 Okunma Henüz yorum yapılmamış 10/12/2020 16:28:02
Evrensel Seri Veri Yolu bir teknoloji olarak uzun bir yol kat etti; iş ve oyun için günümüzün elektronik cihazlarında ve aletlerinde artık bir standarttır.
1,201 Okunma Henüz yorum yapılmamış 24/10/2020 13:23:14
İşlemcinizin - bilgisayarınızın ?beyninin?- performansının, programların yüklenme hızı ve ne kadar sorunsuz çalıştıkları üzerinde büyük bir etkisi vardır. Bununla beraber, işlemci performansını ölçmenin birkaç farklı yolu vardır. Saat hızı (?saat oranı? veya ?frekans? olarak da bilinir) en önemlilerinden biridir.
1,132 Okunma Henüz yorum yapılmamış 26/11/2020 22:03:50
Bir bilgisayar teknisyeni, kullanılan kasa tipine karşı mevcut çeşitli form faktörleri arasında ayrım yapabilmelidir. Bilgisayar kasası, ana kart (veya sistem kartı) ve güç kaynağından başlayarak tüm sistem bileşenlerini tutar. Üçü de aynı form faktörünü kullanmalıdır. Bu derste bilgisayar form faktörleri, kasalar ve güç kaynakları tanıtılmaktadır.
881 Okunma Henüz yorum yapılmamış 03/12/2020 17:46:58 03/12/2020 17:47:50
Bilgisayarların ve depolama alanına ihtiyaç duyan tüm elektronik cihazların olmazsa olmazlarından olan HDD ( Harddisk ) ve SSD ( Solid State Drive )?leri performans, kullanım, fiyat, dayanıklılık, kapasite ve ses alanlarında değerlendirip farklarını konuşuyoruz.
804 Okunma Henüz yorum yapılmamış 11/12/2020 09:50:07
Bilgisayarınızın tam potansiyeline ulaşmasını ve tüm bileşenlerinden en iyi performansı almasını sağlamak için en iyi anakartlardan birine ihtiyacınız var .
790 Okunma Henüz yorum yapılmamış 25/12/2020 11:47:59 25/12/2020 13:01:23
Ethernet kartı; bilgisayarlarla ağın iletişim kurmasını sağlayan, ethernet olarak adlandırılan ağa fiziksel olarak bağlanan ağ arabirim kartıdır.Anakart üzerinde bulunan yuvaya yerleştirilerek bilgisayar ağlarında bulunan diğer bilgisayarlarla veri alışverişini sağlamakta kullanılır
653 Okunma Henüz yorum yapılmamış 31/12/2020 17:46:03